Ajuntament de Bagà

Escut Ajuntament de Bagà
  • ES
  • EN
  • FR
  • DE
  • MIDA DEL TEXT        

02.04.2019

VOT PER CORREU ELECCIONS GENERALS 2019


Els electors que vulguin exercir el seu dret a vot per correspondència en les eleccions generals del pròxim 28 d’abril podran sol•licitar-ho a les oficines de correus des d’aquest dimarts i fins al 18 d’abril. La llei orgànica del règim electoral general (LOREG) estableix que el termini per sol•licitar el vot per correu comprèn des de la data de la publicació de la convocatòria de les eleccions, aquest dimarts, fins al desè dia anterior a la votació, és a dir, el dia 18 d’abril. No obstant, la Junta Electoral Central (JEC), organisme que s’encarrega de controlar el compliment de la normativa electoral, podria decidir, com ha passat en altres processos electorals anteriors, ampliar un o diversos dies aquest termini. El següent pas serà la recepció per part del votant de la documentació necessària per exercir el sufragi per correu. Això es produeix a partir del 34è dia posterior a la convocatòria i abans del sisè dia anterior al de la votació, és a dir, entre el 8 i el 21 d’abril. Posteriorment, el potencial elector haurà de remetre tota la documentació per correu fins al tercer dia previ a la celebració dels comicis, pel que la data límit per exercir el dret al vot serà el 24 d’abril.


Procediment de vot


Els impresos de sol•licitud de vot per correu es trobaran a qualsevol oficina de correus, des d’on es demanarà a la corresponent Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral un certificat d’inscripció en el cens. Per a això, i a fi de comprovar la identitat del sol•licitant, caldrà portar el DNI, permís de conduir, passaport o targeta d’identitat/residència d’estranger. Després d’aquest procés, que és gratuït, des de la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral remetran per correu certificat –és a dir, ha de ser rebut personalment– la documentació per emetre el vot. Després d’omplir la papereta de vot o elegir-la d’entre les diferents opcions, l’elector haurà d’inserir-la al sobre, tancar-lo i portar-lo a qualsevol oficina postal. El sobre model oficial estarà dirigit a la mesa electoral, amb el certificat d’inscripció en el cens electoral, i el sobre de votació –on va la papereta. L’oficina tramitarà l’enviament com a correu certificat i urgent, amb caràcter gratuït. En cas de no poder fer aquest procés en persona per estar malalt o per tenir alguna incapacitat, aquesta situació s’ha d’acreditar mitjançant un certificat mèdic oficial, que s’inclourà junt amb l’imprès de sol•licitud de vot per correu. En aquest cas, el tràmit el pot fer una altra persona, que haurà d’estar autoritzada notarialment.


Votar desde el estranger


Els espanyols que resideixen temporalment fora d’Espanya (ERTA) i que saben per endavant que estaran a l’estranger en l’època electoral també podran sol·licitar des d’aquest dimarts el vot per correu i fins al 30 de març. I el mateix per als que viuen a l’estranger (CERA).


Els primers s’hauran de donar d’alta com a no residents a Espanya, després de la qual cosa hauran d’omplir l’imprès de sol·licitud de documentació electoral, un procés que podran fer des d’aquest dimarts i fins al 30 de març.


Després d’aquesta petició, del 2 al 8 d’abril se’ls enviarà la documentació, sense impugnació de candidats, i fins al 16 d’abril, amb impugnació de candidats. Des del mateix dia 2 i fins al 24 d’abril els electors podran remetre el seu vot a través de l’oficina insular perquè, al seu torn, sigui remès a la mesa electoral corresponent a Espanya.


Per la seva banda, els espanyols que viuen a l’exterior hauran de comprovar en primer lloc si estan donats d’alta o no al Consolat, per poder fer la sol·licitud de vot per correu a través de l’imprès corresponent i rebre al domicili la documentació electoral. Les dates que manegen seran les mateixes que les dels espanyols residents temporalment a l’estranger.


Ara bé, en cas que optin per votar presencialment en urna, els electors hauran d’anar a les ambaixades o consolats corresponents per dipositar la seva papereta entre el 24 i el 26 d’abril, tots dos inclosos.

 

Com realitzar el vot per correuButlletí digital

Vols rebre els titulars, l’agenda d’activitats i els anuncis oficials a la teva bústia de correu? Apunta-t’hi!

DONAR-SE D'ALTA

Ajuntament de Bagà
Plaça de Catalunya, 7 bis
08695 Bagà
Telèfon 938 244 013
baga@diba.cat

Amb la col·laboració de:

Logo Diputació Barcelona